Readers

Saturday, May 14, 2011

Sindrom My Former School

Alkisahnya, masa kat SMK Kapit 2 dulu, aku dan beberapa cikgu-cikgi cukup tak senang bila ada cikgu-cikgu yang bertukar ke Kapit 2 banding sekolah lama dorang ngan Kapit 2. Waktu tu aku rasa, cikgu-cikgu tu tak patut buat perbandingan macam tu. Jadi setiap kali kitorang berdiskusi atau ada meeting.. perkataan yang jadi kitorang sangat alah ialah "...at my former school".
Tapi bila aku pindah ke SMS ni, aku rasa aku pun terkena sindrom My Former School.. Tapi kat sini aku cakap BM la, "Sekolah Lama Saya"

Sekolah lama saya... takde budak-budak berkeliaran setiap waktu, macam kat universiti plak, ada waktu senggang.

Sekolah lama saya... makmal dia serba lengkap, projector ada di setiap makmal, tak payah nak usung dan rebut projektor macam kat sini.

Sekolah lama saya... walaupun baru tapi budak-budak dia pandai kawad, kamu ni sekolah dah establish bertahun tahun, kawad statik pun haram tak tahu, dari tingkatan 1 sampai dah masuk tingkatan 5, datang koku buat apa?

Sekolah lama saya... kawan-kawan sekerja best, kami kawan laki-perempuan tanpa ada rasa tak selesa dan orang mengata, sebab kami dah besar dan tahu batas. Kat sini, cakap sikit ngan berlainan jantina pun kena gosip, tapi kami takde plak kes tangkap khalwat, naik mahkamah, cerai-berai macam sini. (ye sini ada kes macam tu.. bukan rekaan, hebat kan?)

Selamat Hari Guru kepada semua guru terutama kawan-kawan yang pernah dan sedang mengajar di SMK Kapit 2.. Miss you much...

Cikgukeaku?

7 comments:

Loriana The Dutchess said...

hehe.. we miss you too ckgu..

FriDay dA FourtH said...

@Loriana: Miss u guys too...I feel homesick.. eh bukan... formerschool-sick right now ;(

rohazliza ramlee said...

ko suka ngat compare..aku suka gakk..kah3x

rohazliza ramlee said...

aku masih pegang tittle "cgu yg xkomplen pasal sekolah baru" kan? aku sukaaaaa...

Loriana The Dutchess said...

i bet students miss your sarcasm too.. hehe..
*btol kh ejaan ya? =p

Anonymous said...

even aku pun..yg lg best,dilarang keras dari keluarkan kate2,"tempat keje lama sy...."..nama jer transformasi..tp xbleh nk terima budaya kerja yg lebih efficient...nk jugak kite ikut cara kerja diaorg yg betahun2 dok takuk tu jugak...hmmm..dunia2..pas tu disebabkan aku lantang bersuara..smpi la ni..xdikompomkan..nk behenti tp ada keperluan...terima jer laa..ikut je la budaya kerja diaorg slagi termampu..

FriDay Da FourtH said...

@The Dutchess: Ejaan anda betul!! *tepuk tepuk tepuk*

@Anonymous: Siapakah anda? saya sangat tertanya-tanya..Takpe. Skang buat cam pesan kawan aku.. Buat kerja dengan hati ikhlas (cakap memang senang kan? kan?).. InsyaAllah akan terima balasannya.. Amin