Readers

Tuesday, November 6, 2012

Gelabah Yo!

Hahaha mula menggelabah bila ada pelajar bagitahu aku awal-awal pagi tadi
"Cikgu! Saya dah baca blog Cikgu!"

Masa dapat tahu cikgu-cikgi jumpa tak pulak gelabah :)

Monday, October 29, 2012

....................

AMARAN: 
Atas sebab-sebab tertentu, intonasi posting kali ini agak skema dari biasa.

Lama tak menulis. Ingatkan nak mulakan penulisan entri dengan pengalaman berharga waktu mengikuti Kursus Pengacaraan dan Penulisan Teks minggu lepas. Tapi ada perkara yang lebih penting untuk dikisahkan. Mengenai hal pelajar aku. (atau mungkin lebih jelas jika dikatakan bekas pelajar) Muzzammil.

Tak perlu mukaddimah mengenai macam mana aku boleh rapat dengan dia ni.  Cuma sekarang dia sedang bertarung dengan penyakit Leptospirosis atau lebih dikenali sebagai penyakit kencing tikus.  Lebih mengganggu emosi aku kerana aku baru berhajat nak memuat naik gambar Muzzammil (beserta juadah raya yang dia bawa) sewaktu singgah ke rumah Aidiladha lepas. Belum sempat pun memindahkan gambar dari kamera ke komputer riba, aku dapat perkhabaran dia dimasukkan ke Wad pada sebelah pagi keesokan harinya. Aku juga ada merancang nak tengok cerita Skyfall Jumaat ni dengan dia :(

Semalam aku sempat jenguk dia di Hospital Melaka. Masih boleh tersenyum dan ketawa dengan jenaka aku walaupun dah terlantar dengan bermacam tiub tertusuk pada kulit. Aku tak sanggup nak kira tapi aku rasa ada lebih dari tiga tiub yang di cucuk sana sini. Malahan, itu merupakan antara perkara pertama yang dia adukan kepada aku bila aku sampai.

Disebabkan itu juga dia tak boleh/tak dibenarkan bergerak ke bilik air untuk melepaskan hajat. Jadi, segalanya diselesaikan di atas katil. "Tak berapa selesa", (siapa pun tak akan selesa).  Hanya senyum tawar bila aku mengusik "Untungla, nurse cantik 'uruskan'". Mungkin usikan yang tak kena pada waktunya.  Tapi sebelum-sebelum ni begitulah watak dia, suka mengusik dan 'menyuai padankan' aku dengan cikgu ini dan cikgu itu, memandangkan aku bujang yang dah menjangkau usia wajib kahwin.

Semalam juga dia menunjukkan protes ringan mengenai makanan yang tak 'berasa'.  Bila aku tanya ada apa-apa permintaan untuk aku bawakan bila aku melawat lagi, Muzzammil minta aku bawa garam banyak-banyak; "Sini tak cukup garam agaknya." Aku senyum saja tapi ayahnya protes keras mengatakan jawapan itu tak wajar di berikan kepada seorang guru.  Aku macam biasa sahaja, senyum dan mengatakan aku dah masak dengan perangai Muzzammil ni. Dalam hati terfikir tentang buah-buah isi pertuturannya dengan aku selama ini. Senyum sendiri lagi. Guru dahulu dan guru sekarang lain, dinamik itu harus ada.  Aku memang tahu  makanan yang disediakan untuk dia memang kurang rasa, untuk mengelakkan komplikasi buah pinggang disebabkan virus telah pun menyerang buah pinggang dan hati.

Pukul 5 nanti aku akan pergi lagi melawat Muzzammil.  Syukur Alhamdulillah, sedikit rujukan yang aku lakukan di internet menunjukkan walaupun Leptospirosis sejenis penyakit berjangkit, ia tidak dapat berpindah dari manusia ke manusia dan peluang untuk sembuh tinggi jika dikesan dari awal.

Muhammad Muzzammil; budak yang pernah aku marah teruk dan pernah menyimpan tekad untuk tak akan berkomunikasi lagi walau apa cara sekalipun atas sebab-sebab tertentu.  Sekarang aku adalah antara guru insan yang rapat dengannya.  Hidup memang rumit dan sulit.

Maklumat mengenai Leptospirosis boleh didapati di sini. Leptospirosis aka Kencing Tikus

P/S: Sama-sama doakan Muzzammil akan sihat dan berupaya untuk meneruskan perjuangan...  Amin.

Wednesday, October 10, 2012

Takwim Persekolahan 2013

Nak lagi jelas dan nyata.. Klik sini --> TAKWIM PERSEKOLAHAN 2013 <--

Monday, July 30, 2012

So Insensitive of Me :(


Normally, I am aware of other people feeling around me, but not this time around.

So I would like to convey the most sincere and deepest apology to my dearest anak angkat, Well Celltone. I realized that there was not a single picture I took with him on that very day eventhough he is the one who BOUGHT the cake.

I am so sorry Well Celltone :(

The 31 part was eaten first :)


That was the main reason I was so malas to upload the (small scale) celebration picture here in the blog.  Rasa sangat bersalah wey!

Although you didn't say anything about it til this very moment, but I promised I will try to make it up to you once you are here for Hari Raya celebration.





Ini pulak hadiah terkejut yang aku terima dari Wanie and Atikah siang tadi. Terima kasih banyak-banyak ye.  Dapat tadi waktu kelas ganti untuk perhimpunan dan aku terus pakai dan masuk kelas diorang waktu ke-3 (mode: bangga)
Siap pesan "kotak yang ada love-love tu hanya sebagai hiasan sahaja" LOL

Dan paling best bebudak 1Q1 compliment yang cupcakes yang aku bagi kat diorang sehari sebelum aku terbang ke Sarawak sangat sedap. Siap ada yang buat muka-muka menunjukkan kelazatan topping coklat.. Hahahaha! (mode: kembang kuncop)


Cikgukeaku: I am trying my very best to enjoy my work here as a teacher. God please help me to accept the students, the colleagues, the environment and the EVERYTHING.. Amin..

Sunday, July 29, 2012

Kenapa Ye?


1A8 2010

Sebelum aku pindah dulu, aku adalah guru tingkatan untuk kelas ni.. Kelas ke-8 dari sembilan buah kelas tingkatan 1. Budak-budak kelas aku ni walaupun nakal, tapi mendengar kata, pakaian kemas, rajin dan nampak bersih.



Bawah ni pulak gambar-gambar yang aku ambik dengan diorang haritu.. Masih kekal cantik dan bertambah hensem (bekas guru tingkatan diaorang pun dah bertambah hensem kurus sket)

3A8 2012 (1A8 2010)

From left; McLiffzy Shaggy, Cikgukeaku, Wesley, Rio Leonardo, Yemwie Malsteen

From left: Doris D, Cikgukeaku, Fildaanisia, Madeline
The sent-off party


McLiffzy Shaggy a.k.a the man with the nicest name :)
The League of Gentlemen :)
Esok aku akan mengajar menemui kelas-kelas di SMS. Aku masih tertanya-tanya mengapa para pelajar yang menghuni kelas hujung di Sarawak, terutama di SMK Kapit No.2 masih ada semangat untuk belajar, menguruskan kelas, menjawab soalan peperiksaan etc.

Kalau dibandingkan dengan kelas-kelas hujung (malangnya.. ada pelajar kelas depan pun lebih kurang sama) di SMS (sekolah aku sekarang) budak-budak dia datang sekolah hanya untuk tidur, main dan dapat dapatkan duit belanja. 

Aku terbayangkan muka bersih Mcliffzy Shaggy, Rio Leo, Wesley, Thomas, Filda, Doris, Sharmin dan lain-lain.  Kemudian aku bandingkan dengan muka celaru Sahbil, muka mengantuk Nashrand, baju warna kelabu dan berkutu air Phalip, muka tak mandi Pu Yee Feng, rambut tak bersikat Tajul dan lain-lain. Macam langit dengan bumi.

Sedangkan 90% pelajar-pelajar SMK Kapit 2 ni tinggal di asrama sepenuh masa dan terpaksa menguruskan segala keperluan harian sendiri manakala budak-budak SMS pulak semuanya duduk di rumah ibubapa/penjaga.

Kenapa ye?

Mungkin ada kaitan dengan entri aku sebelum ni:

Mari Ternak Anak

Kepada ibubapa... Sila ambil perhatian (kepada anak-anak anda)

Cikgukeaku? Walaupun aku ada anak angkat je.. Itupun dah tersangat risau :)

Saturday, July 28, 2012

Auld Lang Syne ~Times Gone By

Time to go home go back snap back to reality


Should old acquaintances be forgotten,
And never brought to mind?
Should old acquaintances be forgotten,
And days of long ago!

For times gone by, my dear
For times gone by,
We will take a cup of kindness yet
For times gone by. 

We two have run about the hillsides
And pulled the daisies fine,
But we have wandered many a weary foot
For times gone by.

We two have paddled in the stream
From noon until dinner time,
But seas between us broad have roared
Since times gone by.

And there is a hand, my trusty friend,
And give us a hand of yours,
And we will take a goodwill drink
For times gone by!

And surely you will pay for your pint,
And surely I will pay for mine!
And we will take a cup of kindness yet
For times gone by!

:(

Cikgukeaku: It is not where you end up; it is what you do along the way....

P/S: Aku baru sedar aku adalah insan yang sangat sensitif mudah menangis senang mengalirkan air mata... huhu

Tuesday, July 24, 2012

Bestest Day!!

Banyak nak tulis. Aku di Kapit sekarang.  Di SMK Kapit No. 2 to be exact. Seronok yang tak dapat digambarkan. Hari yang sangat emosional.

Macam-macam kerenah budak-budak bila nampak aku.. ada yang datang terus peluk,,, ada yang mintak mengajar sini balik, ada yang nangis... aku plak jenis yang tak boleh sedih-sedih... merah gile mata tahan sebak.. ingat nak ambik video tapi terus letak viewcam ke tepi... Momen macam ni perlu di lihat sendiri dengan jelas.. bukan atas rakaman.. aku nak rasa setiap saat di Kapit2 ni.... Mungkin inilah kali terakhir aku dapat jejak kaki kat sekolah kesayangan aku ni :(

Dengan selambanya aku berlegar kat sekolah tadi.. Cari kelas 3A8 (1A8 2010), memang tak dapat tahan sebak bila tengok diorang, semua dah besar, segak dan cantik.. Missed them so much.. Sempat ambik gambar, borak dengan suara putus-putus. Banyak kenangan yang diungkit dan terungkit dengan mereka sebab aku guru kelas.. Haha.. Tak sangka aku emo gile!

3A8 (1A8 year 2010)

Kena panggil dengan form 6 (5Sn2 2010).. aku akur menyusuri anak tangga walaupun kaki masih belum baik sepenuhnya. Di minta masuk ikut pintu depan.. Aku ikut sahaja arahan. Masuk aje,,, Ucapan "SELAMAT PAGI CIKGU!!" berkumandang... mata berair lagi....Aku dah tak mengajar di sini!! Gila emo! Tak tahu nak cakap apa. Ucapan terimakasih banyak kedengaran.. Kebanyakannya pelajar kelas Sains aku dahulu.. Cepat-cepat aku minta keluar sebelum air mata menitis... (Bekas Penolong Ketua Warden mana boleh menangis depan budak!!.. Jatuh standard :)).. Sekali lagi nyanyian "Happy Birthday" pulak... Ahh!!!

 Kapit2 Revisited 2012 :)

Sendiri carik pasal.. sendiri jual muka kat sekolah... sendiri bikin emo.. Padan muka aku.. 


Sangat bersyukur kerana pernah bertugas di sini.

Hari ini juga, pelajar membuatkan aku ingat kembali kenapa aku beria-ia ingin menjadi seorang Cikgu suatu masa dahulu. Terima kasih Kapit 2!!


 ~akan update lagi nanti.. sekarang emo.. mungkin tulisan agak merapu :)~


Monday, July 23, 2012

When You Really Want Something..





When you really want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.

 ~ Paulo Coelho quotes from The Alchemist

I am now at Gate B9 KLIA waiting for my flight to Sibu. :) The feeling is kinda weird and dejavu-like.  After five years of boarding and getting off planes, this time the feeling is somehow different.  Usually I'll be a lil' bit sad to left Semenanjung but this time, I am eager to reach Kapit.

Dah lama berhajat untuk kembali ke Kapit. Tetapi, selalu sahaja ada kekangan dari segi masa, kewangan dan lain-lain.  But in  a twisted turn of an event, I was 'forced' to return Kapit, to where I obtained all the valuables and bitter sweet memories of teaching and making friends. Syukur Alhamdulillah. 

Hopefully, this short 'break' could bring my spirit up again. Amin.

Cikgukeaku: Dear Kapitans.. Hope you guys are glad to see me... again :)

Sunday, July 22, 2012

Bestest Birthday Present!

Cupcakes ;)
Macam biasa.. bulan Julai ialah bulan cupcakes.. Tapi kalini bebudak dapat awal dari tarikh harijadi aku sebenar sebab kebetulan birthday aku jatuh dalam bulan Ramadhan. Kali ni terpaksa bakes 3 batches dalam 2 hari berturut-turut sebab kelas yang aku ajar bertambah berbanding tahun lepas :)

Dan disebabkan aku masih ber-crutches, aku tak dapat nak naik tangga dan bagi sendiri pada kelas 1Q1 :( Jadi aku cuma dapat pesan pada Fizi dan Joel Ezra (budak yang paling boleh dipercayai.. haha) supaya dapat bagi secara saksama kepada setiap pelajar.

Malas nak bercerita mengenai kenapa dan bagaimana boleh jadi macam ni, yang pasti anugerah Cikgu Paling Banyak MC akan jadi milik aku. (Takpela.. sakit itu penghapus dosa)

Berbalik kepada tajuk entri, alhamdulillah, aku berpeluang menziarahi kawan-kawan lama dan juga pelajar-pelajar aku di SMK Kapit 2 minggu depan!! Satu perkara yang tak pernah terlintas di fikiran.  Tak sangka aku masih berpeluang ke Kapit lagi. Sangat panjang untuk menceritakan kenapa aku HARUS pergi tetapi AKU AKAN KE KAPIT!!! Yay!!
Kue KAPIT ~tiada kena mengena dengan KAPIT, Sarawak sama sekali :)


Bahagian KAPIT kat dalam sana tu :)

Nampaknya.. Rindu lama akan terubat :)

~Tak sabar nak menyusur Sg. Rejang lagi dan meniti laluan sempit di wharf Kapit :) Semoga kaki aku cepat sembuh. Amin

Friday, July 20, 2012

Marhaban ya Ramadhan




Selamat Menyanbut Ramadhan al-Mubarak!!!

Tuesday, July 17, 2012

Dilema Aku Seorang Colour Blind



Hmm.. Pernah satu kali waktu assignment pertama di UTM, dapat tajuk Source of Material for Construction... Aku salah warna daun pokok. Merah dan kuning. Habis kena gelak waktu pembentangan. Padahal aku dah consult dah kawan masa tu. 

Ingatkan dia sengaja sabotaj.  Rupa-rupanya.. Sama-sama buta warna.. Haha! 

Antara blog entri yang melibatkan kes buta warna aku :

Thursday, July 5, 2012

Entri Promote Diri

Tahun ni aku masuk 31 tahun.. Cepat sapa nak... Hahahahahahaha!!

Monday, May 7, 2012

Mari Ternak Anak

Ada seorang bapak datang sekolah. Kebetulan lalu depan bilik guru.  Nak jumpa anak.

Aku: Anak abang nama apa?
Dia: Nur Fithri
Aku: Tingkatan baper?
Dia: Tingkatan 4 (kompiden)
Aku: Nama penuh?
Dia: Nur Fithri Nadhirah
Aku: (rasa macam kenal) Tingkatan 4 apa bang?
Dia: Errr... tak pasti
Aku: Kalau Nur Fithri Nadhirah Mohd Ali ada la, tapi tingkatan 3
Dia:  Ha. Betulla tu.. Kat mana kelas dia?
Aku: Tingkatan 3 apa? (aku tahu dia kompem tak tahu... saje nak bagi malu makbapak yang macam ni)
Dia: .......... (senyum)
Aku: Dia kalau tak silap tingkatan 3A3. Saya ada ajar dia tahun lepas.  Kelas dia kat blok sana.
Dia: Terima kasih cikgu (blah)

KALAU setakat tak tahu anak dalam kelas 3 Duodenum ke.. 3 Rektum ke.. 3 Esofagus ke.. aku masih boleh terima (sedikit).  Tapi tak tahu anak tingkatan 3 atau 4 atau 5?? Apa la yang diorang ni buat kat rumah ye?

Sorri ye.. bagi aku ni makbapak sudah failed!!

P/S: Aku dah hilang harapan dengan situasi kat sini.....



Saya Suka! Saya Suka!



Pagi ni aku sampai sekolah lambat.  Punch-card pukul 0735. MERAH!! Pengetua dah menanti dan tanya kenapa lambat.  Aku pun minta maaf dan bagitahu sebab apa aku lambat..

"Maaf cikgu. Hujan lebat dan ada lori bawak muatan pembetung jalan, saya terpaksa follow dari belakang."

Tak kesahla kalau dia nak percaya atau tak tapi gesture-nya memang buat aku sakit hati.  Dia tanya soalan lepas tu langsung tak pandang dan tak beri apa-apa respon. Aku macam WTF?!! Berdiri kat situ cam tunggol. Tolong la belajar cara berkomunikasi dengan orang ye.

Aku selalunya keluar rumah dah awal, tapi memang lori banyak area sana dan aku tak sanggup nak memandu secara berbahaya semata-mata nak sampai sebelum 7:20.  Students here doesn't deserved that kind of sacrifices from me.  (sila la kutuk aku.. aku tak kesah pun, mengajar kat sini dulu pastu kita sembang)

Ok abis cerita aku bengang pagi tadi.

Saya suka! Saya suka!


Dialog diatas adalah ihsan dari Susanti dari cerita Upin & Ipin.
Aku suka bila ada orang luar yang sama pendirian macam aku.  Nampak dah sekarang apa yang selama ni aku bebelkan memang dah terbukti.  Meh sini aku nak quote entri blog aku pada 24 Januari 2011, 24 hari selepas aku berpindah ke sekolah ni:

Waktu assembly dah dapat dilihat betapa couldn't be bothered-nya cikgu-cikgu kat sekolah ni. Budak-budak bercakap, bertepuk tampar, tolak menolak (obviously) takde siapa pun tegur, everybody is doing their own thing.

Entri penuhnya ada sini:



Jadi siapakah empunya gerangan yang bersetuju dengan statement yang aku buat setahun yang lampau

Tak lain dan tak bukan, Inspektor Amir, inspektor polis yang menjaga kebajikan dan disiplin pelajar sekolah ni.  

Sebenarnya, harini ada majlis Watikah Perlantikan Pengawas 2012. Jadi macam biasa pihak polis akan dipanggil sebagai perasmi. 

Masa majlis berlangsung, pengetua aku pun bagi ucapan alu-aluan dan seperti biasa ADAT RESAM sekolah aku ni, budak-budak bukan dengar pun. 

Tiba masa Inspektor Amir ni bercakap... Dia mula naik angin.  Sebab? Dia marah budak-budak langsung tak dengar apa yang diperkatakan oleh pengetua tadi.. Marah bukan kepalang.. Inspektor Amir MARAH bagi pihak pengetua.. Lawakkan? Lawak yang makan dalam. Terus tak jadi bagi ceramah pasal jenayah, katanya sebab jenayah sedang berlaku di depan mata. (bagi aku, ada maksud tersiratnya; jenayah yang berlaku ialah kebutaan/ketuliaan/kebisuaan cikgu sekolah ni, termasuk aku dalam melihat dan menangani masalah pelajar)


Dia siap herdik budak:

"pengetua berucap takde siapa yang peduli, kamu semua tak tahu hormat pengetua, kalau pengetua pun kamu tak hormat, apatah lagi cikgu-cikgu lain. Kurang ajar!"

Aku sendiri sebagai pencacai guru biasa kat sekolah tu dah rasa malu,  rasa macam dah gagal dalam tugas, Tak tahulah kalau pengetua tak rasa apa-apa.  

Aku sangat suka sebab, ini jugalah pandangan aku selepas HANYA 24 hari bertugas disini; iaitu selepas 3 kali perhimpunan rasmi berjalan.  

Aku rasa cikgu-cikgu memang tak boleh duduk lama di satu sekolah.  Kena bergerak. Luaskan pandangan, pergi tengok padang baru.  Jangan hanya tahu cakap lain padang lain belalang tapi bertenggek kat rumput yang sama sejak azali. 

Sebab apa aku cakap macam ni?

Sebenarnya selepas dekat setahun aku kat sini.  Aku pun dah macam anggap "Budak-budak bercakap, bertepuk tampar, tolak menolak (obviously) adalah perkara normal takde siapa pun tegur, everybody is doing their own thing. Termasuk aku.

Masa dia start marah tadi aku perasaan awal aku ialah:
 
"Eh! Kenapa marah? Apa yang budak-budak ni dah buat salah? Memang macam ni la. Tak biasake?"

Nasib lepas tu aku cepat tersedar yang ini bukan perkara normal.  
Tapi ini hanya NORMAL di SMK dot dot dot..
 


Aku nak pindah. Doakan aku dapat pindah. 


P/S: Sebelum entri ini di upload, aku baru sahaja pergi bantai budak sampai berkesan. (mode: cuak)
 

Saturday, April 28, 2012

TEKS PENGACARA MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN KEJOHANAN BOLA SEPAK MSSM KAWASAN JASIN UNTUK TAHUN 2012.

Belum guna pun lagi teks ni. Majlis bermula 1040.  Ambil masa semalaman create teks ucapan ni.  Tahun-tahun sebelumnya, aku hanya 'menjual' suara je sebab teks semuanya samada Hazrina atau Hazlina yang tuliskan hahaha.. Tahun ni kena berdikari :p

Sebenarnya kalau ikutkan, bacaan do'a tu takde dalam tentatif.  Tapi kalau ikut protokol sebenar kena ada (termasuk nyanyian lagu Kebangsaan dan lagu Negeri).. Hmmm... kalau aku kena marah satgi.. aku nak marah sapa pulak yek? Hahahaha!

.:EDIT- jam1307:.
Hahaha.. tengah aku dok mengacara tadi.. Tetiba sms masuk:

"Oi cik abang, kalo ye pn beria nak upld txt, censored la nama sekolah dan pentadbir2 kau tu.. Ko punya blog kan luar biasa. Kata tak akan mentn nama sekolah.. Lupa? haha"

Hahaha.. Terima kaseh la yer.. so aku pun cecepat balik dan edit nama sekolah dan para pentadbir. Tapi teks ni masih boleh diguna pakai kalau nak.. :P

TEKS PENGACARA MAJLIS PERASMIAN  PENUTUPAN KEJOHANAN BOLA SEPAK MSSM KAWASAN JASIN UNTUK TAHUN 2012.
Pembukaan/Aluan
Assalam mualaikum warahmatullah hibarakatuh, Salam sejahtera dan salam 1Malaysia
Yang berusaha, Encik Abu Bakar bin Alim; Pegawai Pelajaran Daerah Jasin
Yang berusaha, Encik Brad Pit; Pengetua Cemerlang SMK Pening Lalat merangkap Pengerusi Ahli Jawatankuasa Kejohanan.
Yang Berusaha, Puan Anjelina Jolie, Guru Penolong Kanan Kokurikulum SMK Pening Lalat.
Ahli-ahli  jawatankuasa Kejohanan,
Pengetua-pengetua Sekolah yang bertanding,
wakil-wakil pengetua
Pegawai-pegawai Kejohanan,
Para guru dan Guru-guru pengiring
pasukan-pasukan yang bertanding
Para pelajar.
serta hadirin dan hadirat sekalian

Lenggang bertapak seni memandang
Silat sendeng menyusun jari
Salam Sembah selamat datang
Sudi Tuan ke majlis kami.

Alhamdulillah. Dipanjatkan kesyukuran, kerana dengan izin serta limpah rahmat Nya kita diberikan kekuatan untuk berhimpun dalam Majlis Perasmian  Penutupan Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin untuk tahun 2012. Semoga majlis ini menjadi bertambah meriah, penuh cemerlang dan membawa seribu makna kepada kita semua.


Majlis mengalu-alukan kehadiran Yang Berusaha,

………………………………………………………………………………………………………………………….
Pegawai Pelajaran Daerah Jasin ke Majlis Perasmian  Penutupan Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin untuk tahun 2012 kelolaan SMK Pening Lalat.  Sesungguhnya, kehadiran Yang berusaha Tuan PPD ialah lambang keprihatinan terhadap sumbangan sekolah-sekolah di Daerah Jasin dalam mencapai kecemerlangan.

Hadirin hadirat sekalian,

Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin pada tahun ini telah bermula dari 24hb April. 

Untuk makluman,  objektif kejohanan ini dijalankan adalah antara lain untuk
-mempopularkan permainan bola sepak kepada para pelajar sekolah menengah
-mengeratkan perasaan muhibah antara pemain yang berbilang kaum.
mencungkil bakat-bakat baru dan memilih pemain yang berpotensi dan berdisiplin tinggi bagi mewakili MSS Melaka ke peringkat yang lebih tinggi.


Ucapan Pengerusi
Anak muda mengalun qasidah
Tiada kekok tampil ke depan
Pembuka kata berlalu sudah
Mari kita mendengar ucapan


Majlis menjemput Yang Berusaha, Encik Brad Pit Pengetua Cemerlang SMK Pening Lalat selaku pengerusi jawatankuasa pengelola Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin tahun 2012 menyampaikan ucapan. Dipersilakan.



Ucapan Perasmi
Terima kasih diucapkan kepada Encik Brad Pit, Pengetua Cemerlang SMK Pening Lalat di atas ucapan tadi . Kini, tibalah masa yang dinanti-nantikan.

Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Encik Abu Bakar bin Alim, Pegawai Pelajaran Daerah Jasin menyampaikan ucapan dan seterusnya menutup dengan rasminya. Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin tahun 2012. Dipersilakan.



Penyampaian Hadiah
Majlis merakamkan terima kasih atas ucapan penutup oleh Yang Berusaha Encik Abu Bakar bin Alim, Pegawai Pelajaran Daerah Jasin sebentar tadi.

Jalan lengkok redup berkalis
Damba pedoman menyongsong arah
Ucapan Tuan merasmi majlis
Tanda kejohanan berlangsung meriah

Majlis diteruskan dengan acara penyampaian hadiah kepada para pemenang.
Secara keseluruhannya, Kejohanan pada tahun ini telah mempertemukan 9 buah sekolah bagi kategori Bawah 15 Tahun manakala  11 buah sekolah beraksi untuk kategori bawah 18 tahun.

Sekolah-sekolah yang mengambil bahagian ialah
_________________________________________________


Penyampaian hadiah dimulakan dengan pemenang-pemenang bagi kategori bawah 15 Tahun.

Semua anggota kontinjen pasukan bola sepak kategori bawah 15 tahun yang berjaya mendapat pingat dipersilakan bersedia {diatas pentas penerimaaan hadiah}
Menjemput Penyampai Hadiah

Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Encik Brad Piti diiringi Puan Anjelina Jolie, menjemput dan mengiringi Yang berusaha Encik Abu Bakar bin Alim bergerak ke tempat penyampaian hadiah.
Penyampaian Hadiah
Bagi kategori 15 tahun kebawah
Tempat keempat jatuh kepada SMK ____________
Tempat ketiga di menangi oleh SMK ________ yang mengatasi SMK _______ __ berbalas __
Naib johan jatuh kepada pasukan SMK ____________
Dan JOHAN  Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin tahun 2012 bagi kategori bawah 15 tahun di sandang oleh SMK ___________ yang menewaskan SMK _________ dengan jumlah gol ____ berbalas _____
Penyampaian Hadiah
Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian hadiah bagi kategori bawah 18 tahun.

Tempat keempat jatuh kepada SMK
Tempat ketiga di menangi oleh SMK ________ yang mengatasi SMK _______ __ berbalas __
Naib johan jatuh kepada pasukan SMK ____________
Dan JOHAN  Kejohanan Bola Sepak MSSM Kawasan Jasin tahun 2012 bagi kategori bawah 18 tahun di sandang oleh SMK ___________ yang menewaskan SMK _________ dengan jumlah gol ____ berbalas _____

Tahniah diucapkan kepada para pemenang.
Penyampaian Cenderamata
Sebagai tanda terima kasih, majlis mempersilakan Yang Berusaha Encik Brad Pit, Pengetua Cemerlang SMK Pening Lalat  menyampaikan cenderamata kepada Yang berusaha Encik Abu Bakar bin Alim, Pegawai Pelajaran Daerah Jasin.
Ucapan Terima Kasih
Terima kasih di ucapkan kepada Yang berusaha Encik Abu Bakar bin Alim, Pegawai Pelajaran Daerah Jasin yang sudi menyempurnakan upacara penyampaian hadiah sebentar tadi.

Bacaan Doa
Sebagai tanda syukur bahawa majlis pada hari ini berjalan dengan jayanya, dengan hormatnya dipersilakan al-Fadil Ustaz __________ untuk memimpin bacaan doa. Tafaddhal ya ustaz.


Undangan Jamuan
Terima kasih al-Fadil Ustaz ________________


Seterusnya majlis mempersilakan sekali lagi Encik Brad Pit menjemput dan mengiringi Encik Abu Bakar bin Alim ke bilik jamuan makan tengah hari. Semua tetamu jemputan juga dipersilakan bergerak ke bilik jamuan untuk menikmati juadah yang telah disediakan.

Penutup
Banyak keluk ke penarik,
Keluk tumbuh pohon kuini;
Nan elok bawalah balik,
Nan tak elok tinggallah di sini

Dari Rokan ke Indragiri,
Membawa tinta ke Kuala Linggi;
Baliklah tuan rehatkan diri,
Esok lusa bersua lagi.


Majlis berakhir di sini. Tahniah sekali lagi diucapkan kepada para pemenang.

(Pengumuman kepada semua wakil semua kontinjen dan para petugas. Di jemput ke ____________ bagi mendapatkan pek makanan tengah tengah hari. )

Sekian. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Thursday, April 5, 2012

Copy Pasta--- Semangat!!

Ketika kerja kita tidak dihargai,
saat itulah kita belajar tentang KETULUSAN.

Ketika usaha kita dianggap tidak penting,
saat itulah kita belajar tentang KEIKHLASAN.

Ketika hati kita terluka sangat dalam,
saat itulah kita belajar tentang MEMAAFKAN.

Ketika kita penat, lelah dan kecewa,
saat itulah kita belajar tentang KESUNGGUHAN.

Ketika kita merasa sepi dan sendiri.
saat itulah kita belajar tentang KETENANGAN

Ketika kita harus membayar sesuatu yang sebenarnya tidak perlu kita tanggung,
saat itulah kita sedang belajar tentang BERMURAH HATI.

Tetaplah sabar. Teruslah bersemangat..!!
Selalulah tersenyum!
Teruslah belajar dari pengalaman,
karena kita sedang... menimba ILMU KEHIDUPAN..!

Monday, April 2, 2012

Sesaat Kau Datang?

Esok ada SeGAK (Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan) yang mana aku head taiko pengurusan ujian nih. Fail PEKA plak setengah masak (read: belum siap.. sorry Faizely).  Esok gak ada meeting Physical Ed. dengan Science committee. Weekend ada bowling tournament.. DAN yang tak bestnya?

Oh allergy!! Kenapa sekarang baru kau nak datang!! Gatalnya badan!!! MC lagi hari ni.  Harap-harap, masuk top 10 paling banyak MC lagi tahun ni.. Hawhawhaw!!

P/S: Tak sangka aku minat lagu Ramlah Ram :)

Saturday, March 31, 2012

Baskin Robbin 31st

Today is 31st March.  Gonna try buying the so much talk about Baskin Robbin ice cream this evening.. Yummy.. This would be my first time.. :)

Thursday, March 22, 2012

Bola Baling Revisited

Kapit2 Oh Kapit2



SMK Kapit 2 Handball Team revisited.

UPACARA MENGECAT LINE 
(macam hampeh je nama, macam kena sedia pulut kuning bagai)

Tahun pertama -- I did them and you guys just watched and learn
Tahun kedua -- I supervised and you guys did them.
Tahun-tahun seterusnya -- I lepak and you guys have become a real pro!! 


..and that my friends.. is the definition of TEACHING.


Tetiba ter-visited ni, mesti ada sebab. But do I really have to have a reason to reminiscence my good old days in good old Kapit2? 

Macam-macam sebab.  Tapi lebih kepada persoalan kenapa setiap kali aku bagi idea.. not a single fucuk (fucuk is sayur tauhu lah) was given. Is it wrong to teach students something outside the norm syllabus?

Really hates the surrounding. Hate sounds rather harsh but truth does hurts aite?

Kawan aku cakap.. jangan sampai jadi 'guru 25 hari bulan' which means Cikgu yang tahu cocok gaji sahaja.. and I am afraid sooner or later I might become one if I stayed here.


Yes, I know; less rambling... More do'a.

Redundant & Insatiable

   (Will be posting again soon..InsyaAllah. For the mean, time copy-pasta works for me)
  

 A lil' bit of "truth really hurts" here:


An American investment banker was at the pier of a small Mexican village when a small boat with just one fisherman docked. Inside the small boat were several large yellow fin tuna. The American complimented the Mexican on the quality of his fish and asked how long it took to catch them.

The Mexican replied, "Only a little while."

The American then asked, "Why didn't you stay out longer and catch more fish?"

The Mexican said, "With this I have more than enough to support my family's needs."

The American then asked, "But what do you do with the rest of your time?"

The Mexican fisherman said, "I sleep late, fish a little, play with my children, take siesta with my wife, Maria, stroll into the village each evening where I sip wine and play guitar with my amigos, I have a full and busy life."

The American scoffed, "I am a Harvard MBA and could help you. You should spend more time fishing; and with the proceeds, buy a bigger boat: With the proceeds from the bigger boat you could buy several boats. Eventually you would have a fleet of fishing boats. Instead of selling your catch to a middleman you would sell directly to the processor; eventually opening your own cannery. You would control the product, processing and distribution. You would need to leave this small coastal fishing village and move to Mexico City, then Los Angeles and eventually New York where you will run your ever-expanding enterprise."

The Mexican fisherman asked, "But, how long will this all take?" To which the American replied, "15 to 20 years." "But what then?" asked the Mexican.

The American laughed and said that's the best part. "When the time is right you would announce an IPO and sell your company stock to the public and become very rich, you would make millions."

"Millions?...Then what?"

The American said, "Then you would retire, move to a small coastal fishing village where you would sleep late, fish a little, play with your kids, take siesta with your wife, stroll to the village in the evenings where you could sip wine and play your guitar with your amigos."

Friday, January 27, 2012

Life Goes On

Life Goes On...




Tuesday, January 24, 2012

Playground @ Taman Kasa Heights




CNY. All my sibs came down to Melaka.  Super excited.  Some siblings time and anak-anak buah time. And also a perfect time to brush on my photo composure skill. The editing was done roughly. The composition is done by me (unless I was in the frame... duh!!). Nevermind the off-colour contrast. I am a super colour-blindperson that made 11% of the world population :)

Tuesday, January 10, 2012

Thanks for the Reminder

Oh my! Oh my! Just when you thought everything is going to change in the new year. Bam!! Reality hits you hard. I remember now why I am so stressed being a teacher in this school.  No! it's not about the students. It's the teacher! Not all of them but majority some of them.

For the past few days, I've been conducting my classes in the laboratory so there was less disturbance from the outside 'world' due to the the lab location. But today, having to teach in the good ol' classroom again, my conscience was re-awaken on why I hate this place; 

lack of non-existent class control from the neighbouring classes.

(I think I have made an entry about this before) While I am knocking some senses teaching my class, a lot of students were loitering around outside, disturbing the peacefulness of my class. Once they saw me walking towards them, they'll scrambled quickly.  Some entering the adjacent classes. some going downstairs. I was a lil bit furious with them but the furious feeling quickly changed to awkward (and more murderous furious) upon seeing there is a teacher gaji buta-ing teaching in that particular class.

WTF are you doing? Instead of being a life-size dummy, please be a real teacher for once!!

Sometimes I feel like marching in there and give that particular teacher a piece of me advice on how to be a teacher.  Seriously. You are not just NOT DOING what you are supposed to do but you are making other teacher job more difficult.  That was like a double whammy on your professionalism.  Arggh!! If you don't or can't or won't teach.. JUST leave the profession! Go fly kite or something. You are driving me nuts!

P/S: Yes. I know I am not perfect either, and although I have mixed feeling about my workplace, atleast I am trying my very best to do my job! Maybe it s time for you to do the same.

CikguKeAku? I am furious. I don't like freeloaders i.e gaji buta people and people who make my life more difficult as it is now.

Ohwai! My new mantra; Less complain, more do'a

Friday, January 6, 2012

Ignorance Is a Bliss?

The discussion during English Panel Meeting on Form 5 Literature Component

As a bidan terjun in English Language department, aku memang tak pernah baca apa-apa literature component untuk Upper Form but I did read the novel for Lower Form a couple of years back during  meeting, purely out of boredom (haha)
Untuk negeri Melaka, novel yang diguna-pakai ialah 'Step by Wicked Step'.

But during the meeting, the principal said Catch Me If You Can  (for Perlis, Kelantan, Kedah, Penang & Perak) is a better read and students will have better understanding compared to Step by Wicked Step.

Kemudian, dia tanya siapa dah baca. Masa tu kepala otak aku terus ligat mengingati filem lakonan Leo Dicaprio tu. Otak cakap:
"Wah! Senangla kalau guna novel ni, filem dah ada, tak payah susah-susah nak baca"

Then he added,
"It has a nice storyline and have lotsa family values (Huh! Family value?). The Grandpa and Grandson relationship is easily understood and very interesting (bila masa Dicaprio dengan Tom Hanks jadi grandpa-grandson? pening-pening-pening)









Sampai je rumah, aku terus google pasal novel tingkatan 5 nih.

 


Nasib baikla aku tak gatal-gatal angkat tangan dan kemukakan idea pemalas 'bernas' aku tu pada pengetua. Rupa-rupanya tajuk sebenar novel ialah Catch US If You Can.  With totally different storyline. Tu lah ignorant sangat. Tapi pelik, kenapa tak ada seorang cikgu pun yang betulkan pengetua tadi? My guess is nobody reads outside the stated syllabus (i.e. Step by Wicked Step) dan pengetua pulak saja nak buat eksperimentasi untuk tengok cikgu-cikgi dia ni hebat ke tidak. Hahaha.

CikguKeAku? I am finally trying my best to adjust after more than 365 days.

Thursday, January 5, 2012

Semangat! Semangat!

Sangat bersemangat untuk mengajar tahun ni. 
Alhamdulillah.. mood mengajar muncul semula selepas hampir setahun menghilang.
Harap-harap semangat ini kekal selama-lama-lamanya.. AMIN

Tuesday, January 3, 2012

1st Anniversary in New Padang

Harini genap setahun mengajar di padang baru. Apa khabar kawan-kawan di Kapit? :(

Monday, January 2, 2012

Cemerlang @ Kecundang


For those who are still clueless about the issue portrayed in the comic above, I am 100% sure, based on Malaysian mentality and ke-kepoh-ness, in two or three days everyone will get a clearer picture. (hint: It has to do with 2004 SPM result, go google!)

Don't want to humiliate anybody here as I am too, not a perfect person (Pergh! Humble sangat)

*This sarcastic 'funny' comic is taken from my favourite forum.  Credit to the person who draw this 
( I don't know who since the thread has been taken down by the moderator)


OK. On another related notes,

Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal pelajar terbaik SPM 2008



Nik Nur Madihah, Then
KOTA BHARU, 12 Mac - Pelajar Maahad Muhammadi Perempuan, Nik Nor Madihah Nik Mohamad Kamal, 18 mendapat 20A (19A1, 1A2) dipercayai pelajar terbaik SPM 2008 peringkat kebangsaan.
Anak nelayan dari Kampunug Sabak, Pengkalan Chepa menerima slip keputusan tersebut daripada anggota Exco kerajaan negeri, Ustaz Mohd Amar Abdullah di sekolah tersebut hari ini.
Dengan keputusan itu Nik Nur Madihah juga meraih pelajar paling cemerlang di Kelantan dalam peperiksaan terbabit.
Tiga tahun lalu, pelajar sekolah yang sama Siti Fatimah Mukhtar muncul sebagai pelajar cemerlang negara apabila mendapat 18A (17A1 dan 1A2).
Seorang lagi pelajar, Nor Farah Aisyah Nazim, 18 memperolehi keputusan 17A.
Manakala Suhazlinda Ghazali diumumkan sebagai pelajar cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) apabila memperolehi pencapaian 10 mumtaz dalam peperiksaan itu tahun lepas.Image
Hadir sama pada majlis penuh bersejarah tersebut, ibu Nik Nur Madihah, Mariani Omar, 42 dan ayahnya Nik Mohammad Kamal.
Turut hadir Ketua Penolong Pengarah Yayasan Islam Kelantan (Yik), Ustaz Zakaria Mohamad dan penolong-penolong pengarah Yik, tenaga pengajar sekolah terbabit, pelajar serta ibu bapa serta pelajar cemerlang SPM 2006, Siti Fatimah.
Mohd Amar ketika mengumumkan keputusan berkenaan berkata, sebanyak 17 sekolah Yik memperolehi keputusan peperiksaan 100 peratus dalam SPM termasuk Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah yang pertama kali menduduki SPM.
Katanya, dua pelajar Maahad Tahfiz Sains mendapat 11A.
Image “Pencapaian keseluruhan membanggakan memandangkan tahun 2007 hanya 15 sekolah Yik memperolehi kelulusan 100 peratus,” katanya.
Beliau juga berkata, seramai tiga pelajar memperolehi keputusan 13A, 11 orang (12A) dan lima orang (11A).
Kata beliau secara keseluruhannya pencapaian peperiksaan SPM 2008 meningkat sebanyak 2.45 peratus apabila melonjak kepada 98.01 peratus.
Mohd Amar juga meluahkan rasa kecewa apabila keputusan peperiksaan tersebut lewat diumumkan kerana kurang mendapat kerjasama pegawai Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan (JPN).
Difahamkan pegawai JPN melengah-lengah penyerahan slip keputusan sekolah agama kepada pegawai Yik yang datang mengambil keputusan tersebut pagi tadi.
“Tak perlulah kita nak sorok atau rahsiakan kejayaan pelajar Maahad Muhammadi Perempuan. Apa salahnya kalau dimaklumkan awal kepada kami,” ujarnya.
Mohd Amar juga berkata, antara rahsia kejayaan pelajar agama di bawah Yik kerana tidak pernah membelakangkan syariat dalam semua hal termasuk pendidikan.
“Namun sikap pihak tertentu yang memperlekehkan sekolah agama dan hari ini mereka melihat sendiri kejayaannya,” kata beliau.
Nik Nur Madihah, Now